Ma 2021. február 27. szombat, Ákos napja van. Sok boldogságot!

Aktualitások

2020-Advent

2020.12.02.
December az év tizenkettedik, 31 napos hónapja a Gergely-naptárban. Neve a latin decem ('tíz') szóból származik, utalva arra, hogy eredetileg ez volt a tizedik hónap, mielőtt a január és február hónapokat hozzáadták az évhez. A magyar népi kalendárium karácsony havának nevezi.
Ez Advent időszaka is. Az idei év más, mint az eddigiek voltak. A világ valóban elcsendesült és várja a Megváltó születését. Várjuk, hogy mindannyiunkat megváltson a kialakult helyzettől, a nehézségeinktől. Szorongva várjuk, vajon találkozhatunk-e a szeretteinkkel, barátainkkal, ismerőseinkkel. Lesznek-e még ölelések, örömteli összeborulások, csókok, simogatások. Vagy ezektől a jó, emberi érintésektől hosszabb időre el kell búcsúznunk. Most értékeljük csak igazán, mit jelent nekünk a másik ember. Talán ez a járvány jó volt arra, hogy figyelmeztessen bennünket, kik fontosak nekünk igazán, mire kell odafigyelnünk leginkább életünk során. 
Az adventi koszorú gyertyáinak meggyújtásakor emlékezzünk az eltöltött csodás, meghitt pillanatokra, és imádkozzunk azért, hogy mielőbb újra találkozhassunk egészségben és szertetben.
 
 
 
 
Jön a Megváltó,
meleggel, fénnyel
tölti be házunk!
Csak jól vigyázzunk,
hogy észrevétlen
el ne haladjon,
s itt ne maradjunk
mi a sötétben!
(Túrmezei Erzsébet)
 
 
 
December 1.
Vörösmarty Mihály születésnapja
 
 
December 2.
2019-ben a Marsz-3 űrszonda ezen a napon szállt le a Mars felszínére
A Hold után a Marsot kereste fel a legtöbb űrszonda. Az egyik legfontosabb kérdés, amit a kutatások el kellett döntsenek, hogy van-e élet a bolygón. A Mars kutatására felküldött űrszondák legtöbbje különböző hibák miatt nem tudta elvégezni a kitűzött feladatait. 1971. december 2-án a Marsz-3 megközelítette a Marsot, és szabadon engedte a leszálló egységet, amely először végzett sima leszállást a Mars felszínére. A felszínen csak 20 másodpercig volt kapcsolat vele, azután elnémult. A keringő egység pályára állt a Mars körül és sok adatot sugárzott a Földre.
 
 
December 3.
A Fogyatékkal élő Emberek Világnapja
Az ENSZ december 3-át a FOGYATÉKOS EMBEREK NEMZETKÖZI VILÁGNAPJÁvá nyilvánította 1992-ben, hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség, katasztrófa következtében fogyatékossá váltak problémáira. Magyarországon több mint 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát, sorsuk alakulása közvetve a lakosság mintegy harmadát érinti.
 
 
December 6.
Erre jár a Mikulás!
Szent Miklós a keleti egyház, máig a legtiszteltebb szentje. Krisztus után született 245-ben, Patara városában egy gazdag család gyerekeként. Már kisgyerek korában árva maradt, szüleit egy járvány vitte el. Szüleitől örökölt vagyonával, nagybátyjához - aki érsek volt - Patara város kolostorába költözött. Már kisgyerek korában megszerette az ottani életet és végül a papi hivatást választotta. Életét mindvégig az emberiségnek és a gyerekeknek szánta.
270-ben Jeruzsálemben a tengerészek védőszentjévé választották. Zarándokútjáról hazatérve betért Anatólia fővárosába, Myra városába, ahol a helyiek püspökké avatták.
Püspöki évei alatt mindvégig a gyerekek és a szegények megsegítésére szentelte életét. Vagyonát a gyerekek és szegények megsegítésére költötte, miközben tanított és a szeretetet hirdette.
Egy éhínség idején a teljes egyház vagyonát szétosztotta a szegények között, halála után egy darabig ki is tiltották az Egyházból.
 
 
December 13.
Luca napja
Luca napjához sokféle népszokás kapcsolódik. A magyar néphit szerint Luca ugyanis egy boszorkány, aki ezen a napon előszeretettel riogatja az embereket, és nem is elégszik meg mindig csak az ijesztgetéssel, kedvteléssel okoz ugyanis kárt emberekben és állatokban egyaránt. Nem csoda hát, hogy az emberek sokféle módszert kitaláltak, hogy távol tartsák a házuktól ezt a rontó nőszemélyt.
Luca széke
A Luca-szék elkészítése a boszorkák fölismerésére szolgált. Szabályos ötszög köré írt, öt egyenlő szárú háromszögből készült forma volt az alakja, amit állítólag már a kelták varázsló papjai is ismertek. Készítője Luca napjától kezdve minden nap faragott rajta egy kicsit, s csak karácsony estéjén volt szabad elkészülnie. Innen a mondás: „Lassan készül, mint a Luca széke." Karácsonykor rá kellett állni, mert ekkor és így látták meg a boszorkányokat.
 
 
December 16.
Kodály Zoltán születésnapja
Kodály Zoltán, a magyar zeneszerzés, népzenekutatás, zenepedagógia és művelődés történetének kiemelkedő jelentőségű alakja. A világhírű zenepedagógus ének és zenetanítási módszerét a mai napig alkalmazzák a világ számos pontján.
 
 
December 21.
Téli napforduló
Téli napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén ezen a napon van az év legrövidebb nappala és a leghosszabb éjszakája
A téli napforduló a csillagászati tél kezdetét jelenti. A legtöbb kultúrában, számos ősi népi szokás kapcsolódik hozzá, és ünnepségek kísérik. Maga a karácsony, melyet valószínűleg Mithrász napisten kultuszából, illetve több pogány ünnepből vett át a keresztény vallás.
 
 
December 24.
Szenteste
Szenteste: december 24-e, Karácsony böjtjének estéje. - Régen a szenteste fő jellemzője a várakozás volt a még böjtös, egyszerű vacsora után. A vacsora utáni órák meghitt családi együttlétében teljesedett be az ádvent minden várakozása. A téli napforduló, esztendőváltás, múlt és jövő, elmúlás és keletkezés, elevenek és holtak találkoznak egymással. Ezt az időt békességben, szeretetben kell eltölteni, hogy a kis Jézus áldására méltók legyünk. Az éjféli harangszóra az istállóbéli jószág is talpra áll. Az éjfél a napnak különben is a legtitokzatosabb pillanata, a néphitben a szellemek, hazajáró lelkek, sőt kísértetek ideje. A világ világossága, a Betlehemi Kisded azonban elűzi a sötétség hatalmait, és megörvendezteti azokat, akik őt várják. Krisztus születésének ünnepével a világ évről évre megújulásakor, a vizek borrá változnak.
 
 
December 25.
Karácsony
December 25-ét bevezető és követő időszakot karácsonyi ünnepkörnek is nevezzük. A keresztény egyház két nagy ünnepköre közül a téli, a karácsony, a megtestesülés. Az ádvent első vasárnapjától a vízkereszt utáni, első évközi vasárnapig tartó időszak. A karácsony része Mária istenanyaságának ünnepe, újév napja (Január 1.).
E nap a téli napforduló ideje, különböző vallásokban a napisten ünnepe. A hagyományos paraszti életben a család ünnepe volt. A keresztények ezen a napon Jézus Krisztus születése napját ünneplik.
A keresztény családok ilyenkor elmentek a templomba, utána megebédeltek a karácsonyi asztalról. Ekkor megszűnt a böjti tilalom, ehettek, ihattak, vigadhattak, viszont semmilyen munkát nem szabadott végezni, sokhelyütt még a seprést is tiltották, s ilyenkor az istállóból a trágyát sem szabadott kihordani. Néhol a főzés is tilos volt az emberek elképzelése szerint. Ezért jellemző - a máig is fennmaradt hagyomány - hogy kocsonyát ettek. Ezen a napon is jártak a karácsonyköszöntők. Betlehemeztek, pásztorjátékot mutattak be, s ezzel ajándékokat gyűjtöttek.
 
 
December 26.
Karácsony másnapja, István napja
István az egyház első vértanúja, államalapító királyunk, Szent István névadó szentje. Az egyik legkedveltebb névünnep. Egészség- és termésvarázsló napnak tartották karácsony másnapját. Ha jó idő volt, azt tartották, jó lesz a termés. E napon is jártak még a betlehemesek, de az Istvánok - akikből akkoriban sok volt faluhelyen - egymáshoz is szívesen jártak ilyenkor köszöntgetni.
A szokást „istvánozásnak" is nevezték.
Az étkezések ilyenkor is még az ünnepi menüt jelentették.
Húsleves, disznóhúsból készült főétel, kalács, bor, pálinka szerepelt a leggyakrabban az étlapon.
 
 
December 28.
Aprószentek napja
A bibliai történet szerint Heródes király Krisztus születésekor megölette az összes kisded fiút. Aprószentek napján rájuk emlékezünk.
 
 
December 31.
Szilveszter
Este óévi hálaadást tartanak a templomokban. Téltemetés, óévbúcsúztató, kanász-, béres-, cselédfogadó nap. Európa-szerte nagy zajjal, tűzgyújtással, kerepeléssel elűzték a gonosz szellemeket, korábban harangzúgással búcsúztak az óévtől. Különböző praktikákkal, varázslással, ólomöntéssel igyekeztek megtudni, hogy mit hoz az újesztendő.
Az év utolsó napján is fontos szerepet kapnak az ételek. Leggyakrabban malacsült kerül az asztalra, hiszen a négylevelű lóherét tartó malac az egyik legfontosabb szerencseszimbólum. Tilos azonban a csirke, pulyka fogyasztása, hiszen ezek az állatok "elkaparják" a szerencsét. Úgy tartják, aki az újév első napján apró szemes ételt fogyaszt (lencse, bab), sok pénzt várhat az újévben.
Az év utolsó napja egyben a fogadalmak napja. Érdemes olyan dolgot megfogadni, amit legalább az újév első napján betartunk, így biztosan nem vesznek kárba az ígéretek.


Bemutatkozás | Online katalógus | Aktuális | Könyvajánló | Folyóiratok | Linkgyűjtemény | Könyvtárak | Galéria | Kötelező olvasmányok | Alapdokumentumok | "Könyvtári kisokos"
weboldal tervezés: IRQ