Ma 2021. június 16. szerda, Jusztin napja van. Sok boldogságot!

Könyvajánló – - fiúknak

Arrou-Vignod, Jean-Philippe: A repülő camembert
 
A könyvborítón immár hat fiú képviseli a tipikusnak nem mondható cherbourgi család gyermekhadát. Apjuk, a szórakozott orvos jóvoltából valamennyien Jean névre hallgatnak a tizenegy évestől az egy évesig, megkülönböztetésül logikusan A-tól F-ig index-szelve őket: Jean-A, Jean-B és így tovább, egészen F-ig. A szerző saját gyerekkorából merített hiteles miliő rengeteg szórakoztató helyzet melegágya. A gyerekek ezúttal különleges szünidőnek néznek elébe: a Holdra lép az első ember, amit élő közvetítésben néz az egész család egy bérelt televízión. A további fejezetekből pedig kiderül, milyen veszélyeket rejt egy üres szekrény, ha költözködés közben játszik bújócskát hat fiú, hogyan lehet horgászbottal dinoszauruszt fogni, hogyan repül a camembert sajt, és milyen egy kalandokkal teli nyaralás a nagyszülőknél.
 
Morosinotto, Davide: Nemo, a névtelen fiú
 
Szinte mindenki ismeri Jules Verne feledhetetlen alakját, Nemo kapitányt. Gyermekkoráról azonban alig tudni valamit: a kalandregényben ugyanis csak néhány elejtett mondat utal a Nautilus parancsnokának korábbi életére. Ezt a hiányt igyekszik most pótolni az olasz ifjúsági író, Davide Morosinotto, az 1820-as évek végére kalauzolva gyermekolvasóit. Ekkor érkezik ugyanis Le Havre-ba a kiskamasz Nemo (valódi nevét senki sem tudja). A kikötőben várja egy korabeli fiú, Daniel Lacrosse, a korábbi utcagyerek és cirkuszi artista, a Paimboeuf bentlakásos iskola mindenese, hogy a Párizs környéki erdőkben álló iskolába kísérje. A szűkszavú, nem éppen kedves fiúnak és a bőbeszédű szolgának útitársai is vannak a kocsin: az amerikai Ashlynn Taylor Woodsworth, egy gazdag acélvállalkozó lázadó lánya és nevelőnője, Walsh kisasszony. Három napos, kalandoktól sem mentes út után megérkeznek a szigorú szabályairól ismert magániskolába, ahol kezdetét veszik az iskolai hétköznapok. A továbbra is szótlan, magának való Nemo mindenkinek felkelti az érdeklődését, és az első naptól kezdve pletykák kísérik személyét. Vajon honnan jött? Mi az igazi neve, amit senkinek nem hajlandó elárulni? Miért van vele egy barátságtalannak tűnő, hatalmas kutya: Nautilus? Ezen titkok természetesen Ashlynn és Daniel fantáziáját is izgatják, így eldöntik, igyekeznek közelebb kerülni Nemóhoz. A fiú végül kettejüknek árulja el, honnan is jött és miért vesztette el a nevét. És azt, hogy fontos, egyben veszélyes küldetése van, amelyben két újdonsült barátja számíthat a segítségére.
 
 
Bessenyei Gábor: A jövő harcosai
 
A történet nyitányában ismerhetjük meg Marcellt, a legjobb barátját Eriket, és Erik fékezhetetlen természetű, boglyahajú mostohatestvérét, Adriát. A gyerekek egy amúgy is különös feszültséggel teli nap délutánján megdöbbentő jelenségnek lesznek a tanúi: az égből alázuhan és a földbe csapódik egy lény. Ahogy közelebb mennek, a bőrszárnyas, borotvaéles fogú teremtményről kiderül, hogy nemcsak életben van, de beszél is: elmondja Marcelléknek, hogy ő egy halálistennő, aki egy olümposzi viszály miatt fogta menekülőre. A szárnyas istenség elragadja a gyerekeket, és az egyik - időrésen szintén átslisszolt - Moirához, Klóthóhoz viszi őket, aki elmondja nekik, hogy egy ármányt szövő isten miatt a világ sorsa végzetesen megbillent, s emiatt pusztulás fenyegeti. Az igazán rossz hír azonban csak ezután jön: Adriának, Marcellnek és Eriknek kell visszautaznia a múltba azért, hogy fülön csípje a rossz útra tévedt istent, és megakadályozza a katasztrófát
 
Nemere István: A történelem legizgalmasabb bűntényei
 
A magyar történelem legizgalmasabb bűnügyeit mutatja be, a szerző esetében már megismert könnyed stílusban. Az első fejezet például I. Béla király esetét írja le, akit a krónikák szerint agyonütött a saját trónja, és rengeteg a találgatás a körül, hogy miként is történhetett mindez. Az utolsó írás Ferenc József felesége, a szépséges Erzsébet királyné genfi meggyilkolásának körülményeit ecseteli. A kettő között olyan további esetekről olvashatunk, mint a Gertrudis elleni 1213-as merénylet, IV. László orvhalála, Zách Felicián merénylet-kísérlete Károly Róbert és családja ellen, Nagy Lajos lánya és Luxemburgi Zsigmond felesége, Mária halálának gyanús körülményei, Aragóniai Beatrix, Mátyás király felségének állítólagosa gyilkossági ügye vagy a kalandor kormányzó, Lodovico Gritti rémtettei.
 
Jack London: A beszélő kutya
 
Egyik leghíresebb regényében Jeromos, a skót terrier történetét beszéli el, valójában azonban ebben is az emberről és a társadalomról szól. A Salamon-szigeteken játszódó regényben a kutya több gazda otthonában megfordul. Először az ültetvényes Haggin úrnál tanulja a "négerfogást", majd az Arangi nevű hajó kapitányához, Van Hornhoz kerül, aztán a kegyetlen, ám rendkívül okos kannibál törzsfőnökhöz, Bashahoz, majd Nalasuhoz, a vak négerhez, aki jelbeszédre tanítja, végül pedig a gazdag fehér világjáróhoz, Kennanhoz. Sorsát ezek az emberek alakítják, náluk szerez tapasztalatokat jóságról és gonoszságról, szeretetről és hűségről, emberi természetről. Bárhová is veti azonban az élet, Jeromost sohasem hagyja cserben bátorsága és hűsége. Kölyökkorában választják el testvérétől, Mihálytól, és csak a történet végén találkoznak ismét, akkor is csupán rövid időre. A közben eltelt idő alatt Jeromos tanúja lesz szeretett gazdája, Van Horn lemészárlásának, az emberevő törzs életébe belecsöppenve éppúgy élvezheti egy ideig a kiváltságosak helyzetét, mint ahogyan megérezheti a halál közelségét, a kiszolgáltatottság kínjait, majd elveszti újabb gazdáját, a vak Nalasut, végül a Kennan házaspárnál talál rá az igazi szeretetre
 
Ormos Mária: A Föld felfedezése és meghódítása
 
A hosszan elhúzódó felfedezések kora volt a legnagyobb szabású világméretű átalakulás kezdete az emberi világban. A globalizálódás ekkor kezdődött, és ettől kezdve szüntelen tart mind a mai napig. Az élet számos szépsége ekkoriban kezdett kibomlani, hála a különböző kultúrák megismerésének, és minden konfliktus, amely a mát gyötri, ebben a korban, és annak elsősorban hódító jellegében gyökerezett. A felfedezések nélkül nincs gyarmati világ, a gyarmatok nélkül nincs dekolonizálás, és az utóbbi szerencsétlen, olykor elborzasztó végrehajtása nélkül nem alakul ki a mai világméretű káosz. Egyszóval, ha valaki bírálja a globális világ sötét oldalait, úgy szórja átkát a felfedezőkre, mert nélkülük nem indulhatott volna útjára az a folyamat, amely sajnálatos módon elvezetett a nagyhatalmi vetélkedéshez, majd a világháborúkhoz is. Mivel a hatalmi (nemritkán csak vélt) érdekek továbbra sem hunytak el, a hatalmak bármely diktátort vagy szervezetet készek voltak támogatni, aki vagy amely momentán szolgálni látszott érdekeiket, ám a lehető leggyorsabban elejtették, ha egy másik erő tűnt fel, és sokszor csak utólag értették meg, hogy nagyon rossz vásárt csináltak.
 
 
 
 
 
 
 Bemutatkozás | Online katalógus | Aktuális | Könyvajánló | Folyóiratok | Linkgyűjtemény | Könyvtárak | Galéria | Kötelező olvasmányok | Alapdokumentumok | "Könyvtári kisokos"
weboldal tervezés: IRQ