Ma 2019. október 18. péntek, Lukács napja van. Sok boldogságot!

Könyvajánló – - felnőtteknek

 Kalkuttai Szent Teréz anya bölcsességei
 
A kiadó már többször jelentetett meg az indiai missziójáról elhíresült, Nobel-békedíjas apácától, Teréz anyától származó idézetgyűjteményt. Ezúttal az albán származású rendalapító (Szeretet Misszionáriusai) - akinek 2016. szeptember 4-én lesz a szentté avatása Rómában - életének nyilvánosság előtt töltött félszáz éve alatt főként a beszédeiben elhangzott mélyenszántó, követésre méltó, megszívlelendő főbb gondolataiból, útmutatásaiból válogatott a szerkesztő, Carol Kelly-Gangi. A tematikus rendbe szedett több száz gondolatában szenvedélyesen és megingathatatlanul beszél a szeretet mibenlétéről, az adakozás fontosságáról, az imádság szükségéről, a család értékéről, a szenvedés szerepéről és minden ember elidegeníthetetlen méltóságáról.
 
Gary D. Chapman – Arlene Pellicane: Netfüggő gyerekek
 
A neves amerikai lelkész, házassággondozó, Gary D. Chapman és a szintén keresztény szemléletű életmód tanácsadó, újságíró Arlene Pellicane közös kötete a digitális nemzedék szüleinek kíván segítséget nyújtani. Egy átlagos amerikai fiatal ugyanis heti ötvenhárom órát tölt médiaeszközökkel (tévével, videojátékokkal, számítógép előtt), sokkal többet, mint a szüleivel vagy a társaival. Így azonban sok fiatal nem tudja kellően elsajátítani a társas készségeket, amelyek az életben való érvényesüléshez elengedhetetlenek. A szülők egy része ebben nem lát problémát - az ő figyelmüket is fel kívánják hívni a szerzők arra, hogyan teremthető egyensúly a virtuális és a valódi kapcsolatok között. Az előszóban is kifejtik: nem technikaellenesek. A technika ugyanis életünk része, és meg vannak róla győződve, hogy pozitív használata kapcsolataink javára válik. Nem mindegy azonban, hol vannak a határok. Számos gyakorlati példán és friss kutatási eredményeken keresztül mutatják be, mit tehetnek a szülők azért, hogy gyermekük társas lénnyé váljon, és hogy a technológia ne szétzilálja, hanem összekovácsolja a családot. Segítenek a reális időkorlát megtalálásában, a tudatos képernyőhasználat megtanításában, a képernyőidő közös családi időtöltéssel való helyettesítésében, a társas készségek elsajátításának segítésében vagy éppen abban, milyen fontos a szülő, mint minta képernyőhasználata.

 
Sherlock Holmes: Isten lehelete
 
A tizenkilencedik századvégi, téli London adja a díszleteit Guy Adams klasszikus hangulatú krimijéhez, amelyben a nyomozófenomén Sherlock Holmes göngyöli fel egy misztikus bűnügy szálait. A tragikus eseménysor egy népszerű aranyifjú, Hilary De Montform megmagyarázhatatlan és megdöbbentő halálával veszi kezdetét: a fiatalember holttestét borzalmas állapotban, titokzatos hókupacoktól körülvéve találják meg egy kertvárosi részen. De Monform sérülései megmagyarázhatatlanok, így végül - jobb híján - arra jutnak a detektívek, hogy a tettes az "Isten leheleteként" ismert paranormális erő lehetett. Akárhogy is, a hasonló módon kínhalált halt áldozatok száma egyre gyarapodni kezd, az ügyben pedig a brit okkultisták legjava nyomoz - kiegészülve az ezoterikát illetően abszolút szkeptikus Sherlock Holmes-szal. Vajon így, ha összefog az intuíció a rációval, akkor sikerül megfékezni az egyre inkább elszabaduló sátáni erőket? A mű a klasszikus brit krimik rajongóinak az érdeklődésére számíthat.
 
Erika Knight: Színes kötés
 
A kötésben már járatosaknak és kezdőknek egyaránt javasolható Erika Knight kézikönyve, amely egyrészt megtanít a színek tudatos és ízléses alkalmazására, kombinálására, másrészt bemutat húsz ötletes és eredeti kötött modellt is. A kötet első részében kapott helyet a színelméleti összefoglaló, pár jó tanács a színkeveréshez, és a mintagyűjtemény. Ezt követően tanulmányozhatjuk az egyes kötött tárgyak részletes készítési útmutatóját, amelyek között olyanokat találunk, mint a cirmos pulcsi, a Fair Isle-mintás csősál és zokni, az intarziakötéses bögremelegítő, a csíkos takaró és párna, a sokszínű puffhuzat, vagy a kötött edényfogó. A szöveget színes szemléltető ábrák, fényképek illusztrálják.
 
Spiró György: Kémjelentés
 
A kötetben helyet kapott megjelenő írások (összesen harmincegy novella) az író "kémjelentései" a mai magyar, illetve közép-európai társadalom állapotáról. A sajátos hangulatú elbeszélések leginkább valamiféle közép-európai posztszocialista közérzetet sugároznak, visszatérő motívum az évtizedekkel későbbi, megváltozott viszonyok közti találkozás. A gyakori egyes szám első személyű narráció a személyes élményközösségbe szinte bevonja az olvasót. Az egyik történetben a narrátor szinte visszavedlik azzá a félénk kisfiúvá, akinek szülei egy őszi éjszakán a csehszlovák határ mellé vitték "éjszakai autózásra", hogy a koncepciós persorozatban kiszemelt csehszlovák "spanyolos" elvtársakkal találkozzanak. Egy magyar szakembert kémkedés vádjával megalázó módon kiutasítanak az országból, majd már a rendszerváltás után személyesen találkozik azzal a megélhetésből kisebbségi férfivel, aki annak idején feljelentette, de olvashatunk egyfelvonásos drámához hasonló jelenetsort arról, hogyan várakoznak az orvosi rendelőben a magyarok, a lengyelek és a csehek. Az éles szemű írások lecsupaszított emberi helyzeteket tárnak - az egész társadalmunkat érintő éles korkritikától nem idegenkedő olvasók elé.
 
Lackfi János: Milyenek még a magyarok?
 
Lackfi János játékos, ironikus nemzetkarakterológiája és "közérzeti krónikája", a Milyenek a magyarok? nagy sikert aratott, és most itt a folytatás. A szerző újabb humoros karcolatok formájában igyekszik megválaszolni a klasszikus kérdést: "Mi a magyar?". Megtudhatjuk, hogyan mondják meg a magyarok a "tuti"-t akkor is, ha senki nem kíváncsi rá, azt, hogy végtelen mennyiségben képesek disznó vicceket, anyós-, rendőr- és zsidóvicceket mesélni, hegyeknek hívni a dombjaikat és tengernek nevezni a legnagyobb tavukat. Arra keresi a választ, hogy vajon a magyarok miért csak a vesztes csatákat ünneplik, hogyan utaznak halált megvető bátorsággal a villamos ütközőjén, tudnak-e úszni a betonban, milyen a magyarok "tündibündi" nyelve, vagy hogy miért a "mi lett volna, ha" a magyarok kedvenc történelmi társasjátéka.
 Kezdőlap | Bemutatkozás | Online katalógus | Aktuális | Könyvajánló | Folyóiratok | Linkgyűjtemény | Könyvtárak | Galéria | Kötelező olvasmányok | Alapdokumentumok | "Könyvtári kisokos"
weboldal tervezés: IRQ